Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Functional Training (Λειτουργική Προπόνηση)

Functional Training (λειτουργική προπόνηση) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους γυμναστές και τους φανατικούς οπαδούς της γυμναστικής σε όλο τον κόσμο. Σίγουρα έχετε ακούσει για τη λειτουργική προπόνηση ενδυνάμωσης.

Γνωρίζετε όμως τι ακριβώς είναι; Και γιατί είναι τόσο αποτελεσματική;

Λειτουργική προπόνηση ενδυνάμωσης δεν είναι απλά μια ακόμη «μόδα» στον τομέα του fitness αλλά ένα είδος εκγύμνασης το οποίο μπορεί να σας προσφέρει ευελιξία και σταθερότητα βοηθώντας σημαντικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες στη δουλειά η στο άθλημα σας.

Η λειτουργική προπόνηση έχει τις ρίζες της στην αποκατάσταση τραυματισμών. Φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούσαν συχνά αυτή την προσέγγιση για να βοηθήσουν ασθενείς με κινητικές διαταραχές.
Η θεραπεία συμπεριλάμβανε ασκήσεις οι οποίες μιμούνταν τις καθημερινές κινήσεις των ασθενών στο σπίτι ή στη δουλειά βοηθώντας τους έτσι να επιστρέψουν σιγά σιγά στην καθημερινή τους ζωή εκτελώντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Έτσι, εάν η εργασία του ασθενούς απαιτούσε επανειλημμένη άρση βαρέων αντικειμένων, τότε η αποκατάσταση θα στόχευε την άρση των αντικειμένων αυτων.
Αν ο ασθενής ήταν δρομέας, τότε η προπόνηση θα απευθυνόταν στην επανάκτηση της αντοχής.
Ωστόσο, οι θεραπείες σχεδιάζονταν μετά από μια προσεκτική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς, αυτό που επιθυμεί ο ίδιος/α να επιτύχει, και την εξασφάλιση ρεαλιστικών και επιτεύξιμων στόχων.

Ως άνθρωποι ομως, εκτελούμε ένα ευρύ φάσμα κινητικών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, τα σπριντς, οι έλξεις, οι κάμψεις, οι στροφές, η εκκίνηση, το σταμάτημα, η αναρρίχηση, κτλ.
Η λειτουργική προπόνηση προσπαθεί λοιπόν να προσαρμόσει και να αναπτύξει τέτοιες ασκήσεις που επιτρέπουν στα άτομα να εκτελούν τις δραστηριότητες αυτες της καθημερινής ζωής πιο εύκολα και χωρίς τραυματισμούς.
Η λειτουργική δύναμη (functional strength) είναι η δύναμη που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας οπως το να πάρουμε αγκαλιά το παιδί μας, να κουβαλήσουμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, η να παίξουμε κάποιο σπορ κλπ.
Περιλαμβάνει την εκτέλεση ασκήσεων αντίστασης κατά τέτοιο τρόπο ώστε η βελτίωση της δύναμης ενισχύει άμεσα την απόδοση των κινήσεων, έτσι ώστε οι καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου να εκτελούνται ευκολότερα και πιο γρήγορα .
Αυτές οι ασκήσεις ενεργοποιούν πολλούς μύες, σε αντίθεση με τις μεμονωμένες ασκήσεις, όπως οι εκτάσεις των ποδιών.
Η προπόνηση για βελτίωση της λειτουργικής δύναμης περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την απλή αύξηση της ικανότητας των μυών να παράγουν δύναμη. Ο κύριος στόχος της λειτουργικής προπόνησης είναι να ενισχύσει την απόδοση των κινήσεων επηρεάζοντας ολόκληρο το νευρομυϊκό σύστημα.

Στη λειτουργική προπόνηση είναι σημαντικό να δουλέψει η συγκεκριμένη κίνηση όσο σημαντικό είναι να δουλέψουν οι μύες που συνδέονται με την κίνηση. Ο εγκέφαλος, ο οποίος ελέγχει τη μυϊκή κίνηση, σκέφτεται με τους όρους των συνολικών κινήσεων και όχι μεμονωμένων μυών. Οι ασκήσεις που απομονώνουν τις αρθρώσεις και τους μύες εξασκούν τους μύες και όχι τις κινήσεις, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερη λειτουργική βελτίωση.
Για παράδειγμα, τα καθίσματα (squats) θα προσφέρουν μεγαλύτερη βελτίωση στην ικανότητα ενός ατόμου να σηκωθεί από μια καρέκλα από ότι οι εκτάσεις ποδιών.

Η λειτουργική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη μυϊκή ισορροπία και σταθερότητα των αρθρώσεων, μειώνοντας τον αριθμό των τραυματισμών.
Τα οφέλη προκύπτουν από την έμφαση που δίνει η προπόνηση  στη φυσική ικανότητα του σώματος να κινηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας.

Δοκίμασε το και δες τα αποτελέσματα άμεσα στην καθημερινοτητα σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου