Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Circuit training (Κυκλική προπόνηση)

Το Circuit training (Κυκλική προπόνηση) είναι μια μέθοδος εξάσκησης που συνδυάζει αερόβια προπόνηση και ασκήσεις με βάρη. Περιλαμβάνει συνήθως 8-12 ασκήσεις-σταθμούς και εκτελείτε κυκλικά χωρίς διάλειμμα, μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο.
Επιλέγουμε ασκήσεις χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος, μπάρες, αλτήρες, μπάλες και λάστιχα γυμναστικής.  Εκτελούμαι τις ασκήσεις με κυκλικό τρόπο χωρίς διάλειμμα για κάποιο συγκεκριμένο χρόνο η κάποιο ορισμένο αριθμό επαναλήψεων.
Αυτό σημαίνει ότι γίνονται όλα τα πρώτα σετ των ασκήσεων, ακολουθεί ένα μικρό διάλειμμα και στη συνέχεια όλα τα δεύτερα σετ των ασκήσεων κ.τ.λ.
Συνήθως γίνονται 2-3 κύκλοι με
στόχο να κρατηθεί ο καρδιακός παλμός στην επιθυμητή περιοχή, που είναι περίπου στο 75% της αερόβιας ικανότητας.

H κυκλική προπόνηση μειώνει σημαντικά τον χρόνο που πρέπει να διαθέσετε σε κάθε προπόνηση, καλυτερεύει τη λειτουργία όλων των εσωτερικών οργάνων κι ειδικά της καρδιάς, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση κι ειδικά τη μυϊκή αντοχή, μεγιστοποιεί την κατανάλωση θερμίδων ανά λεπτό και προάγει την καύση περισσότερου λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης.  Ένα τεράστιο πλεονέκτημα που έχει η κυκλική προπόνηση είναι ότι δουλεύει πολύ καλά σε ομαδικά προγράμματα. Είναι ίσως, ο καλύτερος τρόπος άσκησης για γκρουπ αθλητών αν και μερικοί νομίζουν ότι δεν χτίζει δύναμη, λόγω του ότι χρησιμοποιούνται χαμηλότερα φορτία. Η πράξη έχει δείξει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Πολλοί προπονητές δύναμης που πειραματίστηκαν με αυτά εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι οι αθλητές τους δυνάμωσαν σημαντικά.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν τα κυκλικά προγράμματα είναι ότι λόγω της χρησιμοποίησης χαμηλότερου φορτίου, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα τραυματισμού. Όταν όμως λέμε ελαφρύτερο φορτίο δεν εννοούμε ευκολότερο. Παρόλο που οι κλειδώσεις και ο συνδετικός ιστός δέχονται λιγότερη καταπόνηση, τα ενεργειακά συστήματα και η καρδιά θα δουλέψουν πολύ δυνατά. Σε βαθμό που να μην χρειάζεται καθόλου να κάνετε κάποιου άλλου είδους αερόβια άσκηση.

Ένας καλός σχεδιασμός  του κύκλου ασκήσεων, μπορεί να γυμνάσει ομοιόμορφα όλο το σώμα. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο ασκησιολόγιο πολυαρθρικές ασκήσεις (καθίσματα με μπάρα, άρσεις, clean and press), έτσι ώστε με μια άσκηση να γυμνάζονται πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα. Συνήθως στο πρόγραμμα είναι περισσότερες οι ασκήσεις για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (πόδια, πλάτη, στήθος) γιατί απαιτούν μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση και έτσι επιτυχαίνουμε πιο εύκολα και γρήγορα το σκοπό μας.

"Μην χάνετε άσκοπα το χρόνο σας όταν μπορείτε να γυμναστειτε έξυπνα και να έχετε πιο άμεσα και εμφανή αποτελέσματα με μια κυκλική προπόνηση ."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου